- În acest tur puteți vedea panorame dinamice din următoarele spații:
- (Dați click pe numele fiecărei săli pentru a o poziționa pe harta alăturată)
- Parter
- Sala 5: Sala Hărţilor
- Sala 6: România închisorilor
- Sala 14: Securitatea între 1948 - 1989
- Sala 17: Munca forțată (Canalul, minele de plumb, Salcia)
- Sala 22: Basarabia în Gulag
- Etaj 1
- Sala 41: Represiuni etnice
- Sala 46: Articolul 209
- Sala 47: Deportarea în Bărăgan
- Sala 50: Fenomenul Pitești
- Sala 52: Femei în închisoare
- Etaj 2
- Sala 69: Familii reprimate
- Sala 71: Elevi în detenție
- Sala 72: Medicina în închisoare
În acest tur puteți vedea panorame dinamice din următoarele spații: (Dați click pe numele fiecărei săli pentru a o poziționa pe harta alăturată) Parter Sala 5: Sala Hărţilor Sala 6: România închisorilor Sala 14: Securitatea între 1948 - 1989 Sala 17: Munca forțată (Canalul, minele de plumb, Salcia) Sala 22: Basarabia în Gulag Etaj 1 Sala 41: Represiuni etnice Sala 46: Articolul 209 Sala 47: Deportarea în Bărăgan Sala 50: Fenomenul Pitești Sala 52: Femei în închisoare Etaj 2 Sala 69: Familii reprimate Sala 71: Elevi în detenție Sala 72: Medicina în închisoare
1
/14
3. Represiunea comunistă
Sala 5, parter: Sala Hărţilor
Sala 6, parter: România închisorilor
Detalii din Sala 6: România închisorilor
Sala 14, parter: Securitatea între 1948 – 1989
Sala 17, parter: Munca forțată
Sala 46, etaj 1: Articolul 209
Sala 47, etaj 1: Deportarea în Bărăgan
Sala 69, etaj 2: Familii reprimate
Sala 71, etaj 2: Elevi în detenție
Sala 22, parter: Basarabia în Gulag
Sala 41, etaj 1: Represiuni etnice
Sala 52, etaj 1: Femei în închisoare
Sala 50, etaj 1: Fenomenul Pitești
Sala 72, etaj 2: Medicina în închisoare
Sala 5, parter
Sala Hărţilor
Sala 6, parter
România închisorilor
Detalii din Sala 6
România închisorilor
Sala 14, parter
Securitatea între 1948 – 1989
Sala 17, parter
Munca forțată
Sala 46
Articolul 209
Sala 47, etaj 1
Deportarea în Bărăgan
Sala 69, etaj 2
Familii reprimate
Sala 71, etaj 2
Elevi în detenție
Sala 22, parter
Basarabia în Gulag
Sala 52, etaj 1
Femei în închisoare
Sala 50, etaj 1
Fenomenul Pitești
Sala 72, etaj 2
Medicina în închisoare
-
Intrarea în Memorial, vedere spre Sala 5: Sala Hărţilor
-
În România au existat, de-a lungul perioadei comuniste (1945-1989), peste 230 de locuri de detenție, cifră în care se includ spațiile de anchetă, de triaj, de încarcerare propriu-zisă (penitenciare), ca și lagărele de muncă forțată și de deportare.
Imagine de ansamblu din Sala 5: Sala Hărților
-
Dacă adăugăm la cele 230 de locuri de detenție, sediile de Securitate orășenești, comunale, regionale (și apoi județene), în care deținuții erau aduși după arestare și supuși interogatoriilor, cifra crește cu peste o sută.
Detaliu din Sala 5: Sala Hărților
-
Azilele unde celor arestați li se aplicau false tratamente psihiatrice de “reeducare” erau cel puțin cincisprezece.
Detaliu din Sala 5: Sala Hărților
-
Numărul locurilor de execuție, al locurilor unde s-au desfășurat lupte între partizani și Securitate și al gropilor comune descoperite în ultimii ani trece de nouăzeci.
Detaliu din Sala 5: Sala Hărților
Documente și imagini
-
În total, Republica Populară Română a numărat peste 2 milioane de persoane discriminate prin metode coercitive.
Numărul românilor care au fost condamnați în perioada 1945-1989 a fost de 600.000. Alți câteva sute de mii au fost reținuți administrativ, adică închiși fără proces (unii dintre ei 8-10 ani).
Imagine de ansamblu din Sala 6: România închisorilor
-
Vârfurile terorii au fost înregistrate în perioadele 1948-1953 și 1958-1963, când – de altfel – pe lângă penitenciarele existente – devenite neîncăpătoare – au fost organizate numeroase lagăre de muncă forțată și au avut loc deportări, strămutări masive ale celor socotiți periculoși pentru regim (în total, încă 200.000 persoane).
Detaliu din Sala 6: România închisorilor
-
Un mandat de arestare
Elevul de 17 ani era inculpat că „a săvârşit faptul de instigare publică, prin aceea că, în cursul lunei mai 1948, în timp ce se aflau în clasă, la cursuri, prin gesturi şi acţiuni şi-au bătut joc de tabloul Generalissimului Stalin…”
Detaliu din Sala 6: România închisorilor
-
Carte poştală trimisă familiei de către deţinutul Ilie Stănescu în 1952. Condamnat la 22 ani muncă silnică pentru „tentativă de trecere a frontierei”, acesta avea să moară în 1960 în penitenciarul Galaţi.
Detaliu din Sala 6: România închisorilor
-
Un bilet de eliberare din închisoare
Detaliu din Sala 6: România închisorilor
-
Actul de deces al inginerului Nicolae Vasilescu-Colorado.
Deşi executat în 1952 în urma unuia din procesele Canalului Dunăre-Marea Neagră, cauza morţii, înscrisă în actul de moarte, este… „tensiune arterială”.
Detaliu din Sala 6: România închisorilor
Documente și imagini
-
Ciorap cu zeci de petice, purtat în închisoare de un deținut politic și păstrat după eliberarea din închisoare.
Emil Agalidi a fost arestat la 22 ianuarie 1953 și condamnat la 10 ani muncă silnică pentru crimă de înaltă trădare. La eliberare i s-a stabili DO la Rubla. A emigrat în Canada în anii 70. La Rubla s-a împrietenit cu preotul Opriș, și el deținut politic. Părintele Opriș a păstrat de-a lungul anilor ciorapul pe care îl primise de la Agalidi. Fiica sa a donat acest obiect Memorialului Sighet.
Detaliu din Sala 6: România închisorilor
-
Ace de cusut confecționate unul din lemn de fag și altul din os (Gherla, 1953)
Detaliu din Sala 6: România închisorilor
-
Ciorapi de lână cu care s-a eliberat din penitenciar deținutul politic Victor Isac. Prezintă sute de cusături și petice în locurile în care sunt rupți sau răriți.
Detaliu din Sala 6: România închisorilor
-
Căciulă cu care a ieșit din închisoare Dinu Pillat
Dinu Pillat a fost arestat în noaptea de 25/26 mai 1959 și, condamnat în celebrul proces Noica-Pillat, la 25 ani muncă silnică pentru „uneltire contra ordinii sociale”. A trecut prin închisorile Malmaison, Jilava, Gherla.
Detaliu din Sala 6: România închisorilor
-
Sacul în care Dinu Pillat și-a pus câteva lucruri de îmbrăcăminte înainte de arestare. Cu același sac s-a întors din închisoare la 28 iulie 1964.
Detaliu din Sala 6: România închisorilor
-
Versuri „alese” cu un fir de mătură pe o fașă medicală de doctorul Serafim Pâslaru, din Câmpulung Muscel, în infirmeria închisorii Gherla unde lucra ca deţinut. Feșele cu versuri, păstrate ascunse după eliberarea din închisoare au fost donate de familie Memorialului. Serafim Pâslaru (1911-1998), medic, arestat la 23 decembrie 1957 fiind acuzat că în 1955 ar fi acordat ajutor unui bolnav în casa unor cunoscuţi. A fost condamnat la 15 ani muncă silnică pentru „favorizarea infracţiunii”.
Detaliu din Sala 6: România închisorilor
-
Haină peticită purtată în închisoare de un deținut politic
Zaharia Boilă (1892-1976), ziarist, membru al P.N.Ț., arestat la 21 mai 1950 și condamnat la 6 ani temniță grea, rearestat în ianuarie 1961 și condamnat la 5 ani temniță grea.
Detaliu din Sala 6: România închisorilor
-
Detaliu din Sala 6: România închisorilor
-
Raniță care a aparținut deținutului politic Radu Roșeanu
Detaliu din Sala 6: România închisorilor
-
Scrisoare trimisă familiei de un deținut prin intermediul unui coleg eliberat din închisoare
Detaliu din Sala 6: România închisorilor
-
Ochelari deteriorați și reparați în lagărul de la Peninsula de deținutul politic Adrian Brișcă
Detaliu din Sala 6: România închisorilor
-
Cutie timbrată primită de Cecilia Georgescu, soția avocatului Eugen Georgescu, mort în detenție. Confecționată în detenție, caseta conținea ceasul și certificatul de deces al soțului. Cu toate că a fost expediată după moarte, ca expeditor apare numele acestuia.
Eugen GEORGESCU, avocat, în 1952 a fost condamnat administrativ pentru „manifestări dușmănoase contra U.R.S.S. și a conducerii ei și a R.P.R. și P.M.R.” A decedat la 30 iulie 1953.
Detaliu din Sala 6: România închisorilor
-
Două Carnete CEC ale deținutului Ioan Partene (fost prefect al județului Bistrița). Carnetul reprezintă retribuția deținutului obținută în anul 1953 pentru munca prestată: 5,32 lei, respective 5,08 lei. Carnetele au fost restituite familiei după decesul în detenție. La agenția CEC fiica deținutului a fost înștiințată că fondul CEC respectiv aparține Securității.
Ioan Partene, profesor, senator, a fost arestat la 16 august 1952 și condamnat administrativ la 60 luni. A decedat la 15 aprilie 1953 în spitalul penitenciar Văcăreşti.
Detaliu din Sala 6: România închisorilor
-
Joc de şah confecţionat de Radu Rosetti în închisoarea Aiud, din stofa unei haine de deţinut, scos cu mari dificultăți din închisoare. Ascuns timp de mulți ani, a fost donat în 1995 de familia Rosetti Memorialului Sighet.
„Cărțile de joc erau greu de confecționat din cauza lipsei de materie primă și, pe deasupra, erau greu de ascuns la percheziții, dar se putea juca table și șah, cu piesele și tabla din pânză și cu zaruri făcute din miez de pâine. Tabla și piesele erau ușor de ascuns, neputându-se pipăi. Tablele erau cusute pe pături, cearceafuri, fețe de pernă, batiste sau zdrențe. Pentru piese, se tăiau discuri mici din orice pânză nimeream. Pionii albi erau din pânză albă cu marginea cusută cu ață închisă la culoare, iar cei negri din pânză închisă la culoare cu marginea cusută cu ață albă. Pentru celelalte piese de șah, se foloseau tot pioni care se deosebeau prin inițiala cusută pe ei (K pentru rege (King), D pentru damă, etc.).”
Radu Rosetti, Povestiri amare
Detaliu din Sala 16: Viaţa intelectuală în închisoare
Documente și imagini
-
Sunt prezentate zeci de biografii ale torționarilor din perioada comunistă, alături de sute de de acte de moarte emise în urma Decretului elaborat de ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Drăghici privind întocmirea retroactivă a certificatelor de deces pentru deținuții politici.
Măsura întocmirii certificatelor de deces a fost luată după schimbarea situației internationale și a acuzațiilor tot mai intense venite din Occident, după semnarea Convenției de la Geneva, privind abuzurile și atrocitățile din sistemul penitenciar românesc.
Detaliu din Sala 14: Securitatea între 1948-1989
-
Înființată oficial prin decretul 221/30 august 1948, Securitatea a fost rezultatul unui proces început încă în toamna anului 1944, prin infiltrarea din prima clipă a Ministerului Afacerilor Interne de către agenți și consilieri sovietici. Conform decretului de înființare, rolul Direcției Generale a Securității Poporului (D.G.S.P.) era acela de a “apăra cuceririle democratice și de a garanta siguranța Republicii Populare Române împotriva dușmanilor din interiorul și din afara țării”. Apărarea cuceririlor democratice însemna, de fapt, menținerea comuniștilor la putere.
Detaliu din Sala 14: Securitatea între 1948 – 1989
-
Bugetul primei organigrame din 1948 prevedea un efectiv de 4641 posturi, dintre care la 11 februarie 1949 erau ocupate 3549: 64% erau muncitori, 4% țărani, 28% funcționari, 2% persoane nu și-a precizat originea, iar 2% erau intelectuali.
Detaliu din Sala 14: Securitatea între 1948 – 1989
-
În 1951, odată cu escaladarea “luptei de clasă” purtată de comuniști împotriva restului populației, organigrama D.G.S.P. crescuse aproape de 5 ori (la 15280 posturi), păstrându-se aceleași criterii de încadrare: originea socială și “ura de clasă”.
Detaliu din Sala 14: Securitatea între 1948 – 1989
-
În anii `80 Securitatea a conceput un program sistematic de îndoctrinare și manipulare în masă, prin zvonuri, intrigi, înscenări, delațiuni, provocări, crearea de conflicte între diferitele pături ale populației, „destrămarea anturajului”, înăsprirea cenzurii sau reprimarea celui mai mic gest de independență al intelectualilor.
Detaliu din Sala 14: Securitatea între 1948 – 1989
Documente și imagini
-
Munca forțată – adică folosirea deținuților politici ca mână de lucru pe diverse șantiere sau în mine – a fost larg utilizată în perioada comunistă.
Mii de deținuți politici au fost închiși în lagărele de muncă de la Canalul Dunăre-Marea Neagră sau în coloniile de muncă din minele de plumb maramureșene. la începutul anilor 50. Lagărele de muncă forțată din Bălțile și din Delta Dunării au fost pline de deținuți la sfârșitul anilor 50.
Imagine de ansamblu din Sala 17: Munca forțată
-
Cel mai cunoscut dintre șantiere a fost Canalul Dunărea-Marea Neagră, început în martie 1950, întrerupt în 1953. Mâna de lucru era asigurată de “elementele reacționare”, majoritatea “reținute administrativ”, fără proces, pe termene variind între 12 și 60 de luni. Canalul era, în termenii regimului Gheorghiu-Dej, “un mormânt al burgheziei românești”. După cele mai prudente estimări, în lagărele lui au fost concentrați, numai în 1950, peste 40000 de deținuți. Alți 20000 erau așa numiții “lucrători voluntari”.
Detaliu din Sala 17: Munca forțată
-
Motocicleta proiectată de deținuții politic de la Aiud, unde funcționa și o uzină a închisorii
”La Aiud-fabrică erau specialişti, erau ingineri de mâna întâi…Şi a venit ordin: să proiectăm şi să executăm o motocicletă cu motor cu tot, în fabrică… S-a făcut un colectiv de 3 ingineri ca să proiectăm un motor de motocicletă şi să facem o motocicletă… Proiectul de motor a fost făcut de inginerul Stambuleanu, cutia de viteză a fost făcută de Costel Nicolau şi restul instalaţiei şi motorul au fost făcute de mine, tot ansamblul…
Mărturia lui Sorin Tulea
Foto: Motocicletă fabricată în închisoarea Aiud de deținuții politic. Detaliu din Sala 17: Munca forțată
-
În nordul ţării, în Maramureş, au fost deschise, în 1950, trei lagăre de muncă destinate deţinuţilor politici, Baia Sprie, Valea Nistrului şi Cavnic. Acestea au funcţionat până în 1955.
Condiţiile de muncă din minele de plumb erau extrem de grele, mai ales pentru nişte oameni care trecuseră prin regimul de subalimentare al închisorilor politice.
Ion Ioanid sintetiza astfel situaţia: “Era greu de apreciat unde erau şansele cele mai mari de a rezista şi a scăpa cu viaţă: stând flămând într-o celulă de închisoare, dar fără să faci vreun efort, sau irosindu-ţi ultimele puteri muncind până la exterminare în mină…”
Foto: exploatarea minieră de la Baia Sprie, care, între 1950 şi 1955, a funcţionat ca lagăr de muncă pentru deţinuţii politici. Detaliu din Sala 17: Munca forțată
-
Marin Ţucă, ofiţer de geniu, condamnat la 15 ani muncă silnică pentru „crimă de uneltire contra ordinii sociale”, a evadat, împreună cu alţi deţinuţi politici, din lagărul de muncă de la Baia Sprie în iunie 1953. Prins de autorităţi după câteva zile, în 1954 a fost condamnat la moarte şi executat
Detaliu din Sala 17: Munca forțată
-
Ion Ioanid, condamnat la 18 ani muncă silnică, a evadat, în iunie 1953, împreună cu alţi 13 deţinuţi, din mina de plumb de la Cavnic. El a reuşit să stea ascuns timp de câteva luni, până în septembrie 1953, când a fost arestat.
Detaliu din Sala 17: Munca forțată
-
„Această evadare nu a fost o goană după recăpătarea libertății. Pentru că lagărul cel mare, care cuprindea întreaga țară, nu putea să ne ofere ceea ce ne mobiliza și ne preocupa pe noi. …Am vrut și noi o dată, în teroarea și-n spaima aceea care domnea peste tot, și mai ales în închisoare, să demonstrăm că totuși, această claustrare ermetică, la care ne-au supus cu foarte mare succes comuniștii, nu este impenetrabilă; de aceea această evadare s-a vrut mai degrabă o acțiune de protest.”
Mărturia medicului Miltiade Ionescu, unul dintre cei 14 deținuți politic evadați din lagărul de muncă de la Cavnic în 6 iunie 1953
Foto: schiţa evadării, realizată de Ion Ioanid. Detaliu din Sala 17: Munca forțată
-
„Lagărul de la Salcia pare tot mai mult o variantă a iadului… se bate pe rupte, căutându-se deţinuţilor vinile cu lumânarea, un pat prost făcut, o bonetă nesmulsă precipitat de pe cap la trecerea unui caraliu dar, mai ales, neexecutarea normei, despre care şi ei ştiu şi noi ştim că a fost calculată ca să nu poată fi făcută…La Salcia nu m-am spălat decât pe mâini, de câteva ori din noiembrie până la sfârşitul lui martie, iar pe corp – niciodată. În primăvară am năpârlit ca un şarpe, pielea moartă…” (Al. Mihalcea, Jurnal de ocnă)
Foto: schiţa coloniei de la Salcia, unul din lagărele de muncă forţată din Balta Brăilei. Detaliu din Sala 17: Munca forțată
Documente și imagini
-
Articolul 209 din Codul Penal este „gaura neagră” a justiției comuniste. O treime din condamnările politice de după anul 1948 au fost pronunțate în baza acestui articol care definea cu ambiguitate diabolică „uneltirea contra ordinii socialiste” sau „uneltirea contra ordinii de stat”.
Imagine de ansamblu din Sala 46 – Articolul 209
-
Sub acuzația de „uneltire contra ordinii sociale” puteai fi condamnat pentru că ai participat la o organizație anticomunistă, pentru că ai refuzat să intri în sindicat sau în gospodăria colectivă, pentru că ai ascultat un post de radio occidental, pentru că ai scos ochii unui portret sau, pur și simplu, pentru că ai spus o glumă.
Detaliu din Sala 46 – Articolul 209
-
Pedepsele erau stabilite de activiști și anchetatori, iar în cele din urmă de magistrații roșii, în funcție de „pericolul social” pe care îl reprezenta inculpatul.
Extras dintr-o fişă matricolă penală a unui deţinut condamnat în baza articolului 209 C.P.
Detaliu din Sala 46 – Articolul 209
-
Pedepsele au crescut, de-a lungul anilor, astfel încât în 1959 putea fi dictată pedeapsa cu moartea pentru un motiv sancționat în 1948-1949 „doar” cu 7 ani de temniță.
Extras dintr-o fişă matricolă penală a unui deţinut condamnat în baza articolului 209 C.P.
Detaliu din Sala 46 – Articolul 209
-
Extras dintr-o fişă matricolă penală a unui deţinut condamnat în baza articolului 209 C.P.
Detaliu din Sala 46 – Articolul 209
Documente și imagini
-
În noaptea de 17/18 iunie 1951 a fost pusă în mișcare cea mai amplă acțiune de deportare din istoria contemporană a României, după cea întreprinsă în ianuarie 1945 împotriva etnicilor germani din România. Un număr de cca 44.000 de persoane au fost ridicate din căminele lor de pe zona de frontieră cu Iugoslavia (județele Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți) și deportate în Bărăgan.
Imagine de ansamblu din Sala 47: Deportarea în Bărăgan
-
În deportare au fost duși români, germani, sârbi, bulgari, numeroși refugiați din Basarabia și Nordul Bucovinei, aromâni. Oamenii au fost încărcați în vagoane de marfă puse sub pază militară, iar după zece-patrusprezece zile de mers au fost aruncați în câmp și lăsați să-și construiască prin forțe proprii case din chirpici sau pământ bătut, acoperite cu paie sau stuf.
Detaliu din Sala 47: Deportarea în Bărăgan
-
Pentru a justifica această izolare totală, Securitatea a lansat zvonul că este vorba de deportați coreeni! În cele 18 așezări nou construite majoritatea deportaților au fost reținuți cinci ani, până în 1956, însă alții au rămas aici pentru totdeauna. Numărul celor morți se ridică la 1700. Cel mai vârstnic dintre morți împlinise 100 ani (fusese deportat la 95!).
Fotografiile din deportare, dar și obiecte păstrate încă de atunci, încearcă să reconstituie imaginea satelor de deportați bănățeni din Bărăgan.
Detaliu din Sala 47: Deportarea în Bărăgan
-
Casa din Lățești – Bărăgan unde Adrian Marino a petrecut perioada domiciliului obligatoriu (desen de Adrian Marino)
Obiecte folosite de deportații în Bărăgan:
- Mai pentru bătut pământ
- Mașină de egrenat bumbac
- Țăruș cu număr de casă (407) (Idvoreanu Teodor din satul Pustinaș deportat în Bărăgan, în comuna Răchitoasa nr. 407)
Obiectele din această sală au fost donate Memorialului Sighet de Asociația foștilor Deportați în Bărăgan de la Timișoara
Detaliu din Sala 47: Deportarea în Bărăgan
Documente și imagini
-
Numărul victimelor din anii comunismului (1945-1989) se ridică la 2 milioane. Este vorba de foștii deținuți și deportați politici, de tinerii (o jumătate de milion!) obligați să presteze munci înrobitoare în cadrul serviciului militar, de cei scoși din casele părintești, de cei cărora „dosarul” de cadre le-a închis drumul spre viitorul dorit, de cei uciși fără judecată sau executați prin sentință.
Tot victime au fost și familiile pe care comunismul le-a destrămat, martirizat sau exterminat.
Detaliu din Sala 69: Familii reprimate
-
Familia Totir
Dumitru Totir, învăţător, conducător al grupării de partizani „Mişcarea Română de Rezistenţă” din zona Mehedinţilor, condamnat la moarte şi executat la 20 iulie 1953 în penitenciarul Craiova; soţia, Nicoliţa, a fost exclusă din învăţământ; fiul cel mare, Haralambie, în urma anchetelor de la Securitate a rămas cu sechele psihice; ceilalţi copii, Aurora, Constanţa, Ileana, Nicolae şi Constantin, au întâmpinat greutăţi la intrarea în liceu şi facultate.
Detaliu din Sala 69: Familii reprimate
-
Familia Potârcă
Virgil Potârcă, fost ministru, arestat la 5/6 mai 1950 în lotul foştilor demnitari, decedat la 10 iunie 1954 în penitenciarul Sighet. Soţia sa, Dorina, a fost arestată la 14/15 aprilie 1952 în lotul familiilor de foşti demnitari. Cei doi copii, Tudor şi Voica au fost daţi afară din şcoală. Ştefan (fiul lui Virgil Potârcă dintr-o căsătorie anterioară) a fost arestat în 1949. Fraţii lui Virgil Potârcă, Constantin şi Eugen au fost arestaţi în aprilie 1952. Constantin a murit în penitenciarul Văcăreşti la 25 februarie 1954. Mamei fraţilor Potârcă, Janetta, în vârstă de 86 ani, i s-a stabilit „domiciliu obligatoriu” în Craiova.
Detaliu din Sala 69: Familii reprimate
-
Familia Sarafolean
Amalia şi Gheorghe Sarafolean din Comloşu Mare (Timiş) au fost deportaţi împreună cu cei doi copii, Dora (8 ani) şi Silviu (4 ani), la 18 iunie 1951 în Bărăgan. În 1959, la trei ani după întoarcerea din Bărăgan, Gheorghe Sarafolean a fost rearestat şi condamnat la 10 ani „muncă silnică” pentru „uneltire contra ordinii sociale”.
Detaliu din Sala 69: Familii reprimate
-
Familia Mateoc
Ioan Mateoc, ţăran, executat de către trupele de Securitate la 3 august 1949, în comuna Ucuriş, în urma răscoalei împotriva colectivizării; în aceeaşi zi, familia i-a fost deportată, iar câteva zile mai târziu fiul său, Ioan, a fost şi el executat.
Detaliu din Sala 69: Familii reprimate
-
Familia Lugoşianu
Ion Lugoşianu, fost ministru, delegat la Liga Naţiunilor, condamnat în august 1949 la muncă silnică pe viaţă pentru „crimă de înaltă trădare”, a murit la 7 noiembrie 1957 în penitenciarul Râmnicu Sărat. Fiul său, Ioan, arestat în 1958 şi condamnat la moarte pentru „acte de teroare”, a fost executat în penitenciarul Jilava la 5 decembrie 1958. Două dintre surorile sale, Elena Lugoşianu şi Ana Stan, au fost arestate la 15 aprilie 1952 în lotul „familiilor de demnitari”. O altă soră a lui Ion Lugoşianu, Veronica Georgescu, a fost arestată o dată cu fratele său, fiind condamnată la 8 ani închisoare corecţională.
Detaliu din Sala 69: Familii reprimate
Documente și imagini
-
Între anii 1948 și 1989 au existat mii de arestări și deportări în rândul elevilor de liceu. Statistic, ei reprezintă 2% din totalul deținuților politici.
Cei mai mulți au format organizații anticomuniste („ligi”, „mișcări”, „societăți”) care depuneau jurăminte de confidențialitate, făceau rost de arme, scriau și difuzau manifeste, se pregăteau să ajute grupurile de rezistență din munți, sau, dimpotrivă, să fugă peste frontieră. La alții era vorba doar de fronde juvenile, de afișe sau portrete mâzgălite sau rupte, de glume, epigrame, caricaturi, pe care Securitatea le lua în serios și le sancționa prin arestări, anchete, condamnări exemplare, menite să sperie.
Detaliu din Sala 71: Elevi în detenție
-
Peste 10.000 adolescenți au fost dispersați în noaptea de 2/3 martie 1949 sau deportați în Bărăgan în noaptea „Rusaliilor negre” (17/18 iunie 1951).
Foto: clasă de elevi deportaţi în Bărăgan. Detaliu din Sala 71: Elevi în detenție
-
Ioan Ladea, arestat la vârsta de 13 ani, pe când era elev al Liceului “Inocenţiu Micu” din Cluj.
Detaliu din Sala 71: Elevi în detenție
-
Maria Roman, arestată pe când era elevă în clasa a XI-a la Liceul „Alexandru Ioan Cuza” din Alexandria pentru că fusese membră a unei organizaţii anticomuniste de elevi constituită după evenimentele din 1956 din Ungaria. A fost condamnată la 4 ani închisoare corecţională.
Detaliu din Sala 71: Elevi în detenție
-
Ion Nicolescu, membru al unui grup anticomunist de elevi constituit în Bucureşti, a fost arestat la vârsta de 14 ani şi condamnat la 7 ani închisoare corecţională pentru „unletire contra ordinii sociale”.
Detaliu din Sala 71: Elevi în detenție
-
Victime ale comuniștilor au fost și cei 175 de elevi (câțiva, chiar, preșcolari) răniți sau anchetați în decembrie 1989. 40 de elevi au murit tot atunci, în acea „cruciadă a copiilor”, alcătuind miezul curat al revoluției române.
Imagine de ansamblu din Sala 71: Elevi în detenție
Documente și imagini
-
Basarabia, fostă provincie românească, stăpânită 106 ani de țarii Rusiei, revine în 1918 la Patria Mamă și devine în 1940 teritoriu sovietic, ca urmare a Pactului Molotov-Ribbentrop. Eliberată în 1941 și resovietizată în 1944, sub denumirea RSS Moldovenească, devine un poligon de încercare pentru experiențele Partidului Comunist al Uniunii Sovietice (PCUS) și NKVD: deportări pe viață, exterminarea elitelor, colectivizarea satelor și industrializarea forțată, rusificarea culturii și a vieții publice, alterarea mentalităților.
Foto: Copii deportați în Siberia. Detaliu din Sala 22: Basarabia în Gulag
Documente și imagini
-
Comunitățile etnice din România au avut și ele de suferit în perioada comunistă. În ianuarie 1945 peste 75.000 de etnici germani, cetățeni români, au fost deportați în Uniunea Sovietică pentru a „reconstrui” economia devastată de război. 20 % au murit.
În expoziția din cadrul Muzeului de la Sighet sunt dezvoltate aspecte din procesele sioniștilor; procesul „lotului scriitorilor germani”; „vânzarea” de către autoritățile comuniste din perioada Ceaușescu a evreilor și germanilor.
Detaliu din Sala 41: Represiuni etnice
-
Prin procesele intentate sioniștilor la începutul anilor ’50 au fost efectuate persecuții împotriva comunității evreiești din România.
Detaliu din Sala 41: Represiuni etnice
-
După revoluția de la Budapesta, din 1956, comunitatea maghiară din Transilvania a fost supusă persecuțiilor, fiind operate numeroase arestări.
Detaliu din Sala 41: Represiuni etnice
Documente și imagini
-
Mii de femei au trecut prin închisorile comuniste, femei închise și despărțite în mod tragic de copiii lor, femei care au suferit închisoarea, fie ca mame, soții sau fiice ale unor deținuți, fie pentru că au fost, ele însele, considerate de comuniști periculoase pentru ordinea socială.
Imagine de ansamblu cu Sala 52: Femei în închisoare
-
În afara închisorilor mixte au existat unele rezervate exclusiv femeilor: Mislea, Mărgineni, Miercurea Ciuc, Dumbrăveni sau Arad.
Imagine de ansamblu cu Sala 52: Femei în închisoare
-
Cămaşa Elisabetei Rizea
Elisabeta Rizea a fost condamnată de două ori – mai întâi la 6 ani închisoare corecţională, apoi la 25 ani muncă silnică – pentru ajutorul pe care l-a dat membrilor grupului de rezistenţă din zona Nucşoarei, condus de căpitanul Toma Arnăuţoiu.
Detaliu din Sala 52: Femei în închisoare
-
În expoziție se găsesc obiectele păstrate cu greu din perioada detenției
Obiect realizat în detenţie, donat de Aurora Ille Dumitrescu
Aurora Ille Dumitrescu a fost condamnată în 1953 la 6 ani închisoare coecţională pentru „uneltire contra ordinii sociale”.
Detaliu din Sala 52: Femei în închisoare
-
Arlette Coposu
Funcţionară, soţia liderului ţărănist Corneliu Coposu
A fost arestată în 1950 şi condamnată la 20 ani muncă silnică pentru „complicitate la crimă de înaltă trădare”. Eliberată după 14 ani de detenţie, a murit în 1966 în urma unei boli necruţătoare.
Detaliu din Sala 52: Femei în închisoare
-
Ecaterina Lovinescu-Bălăcioiu
Profesoară, mama Monicăi Lovinescu. Condamnată la 18 ani temniţă grea pentru că ar fi avut „discuţii duşmănoase împotriva RPR”, a decedat la 7 iunie 1960, în Spitalul-penitenciar Văcăreşti.
Detaliu din Sala 52: Femei în închisoare
-
Laurenţia Arnăuţoiu
Mama partizanilor Toma şi Petre Arnăuţoiu, susţinătoare a activităţii grupului de rezistenţă din Nucşoara
Pentru ajutorul dat grupului de rezistenţă condus de fiii săi, a fost arestată mai întâi în 1949 şi condamnată la 6 ani închisoare corecţională, apoi în 1958 şi condamnată la 10 ani temniţă grea pentru „acte de teroare”. A murit în penitenciarul Miercurea Ciuc, la 24 mai 1962.
Detaliu din Sala 52: Femei în închisoare
-
Ştefania Mărgineanu
Profesoară. Condamnată la 3 ani închisoare corecţională pentru „uneltire contra ordinii sociale” („în calitate de mamă nu i-a denunţat pe fiii săi”).
Detaliu din Sala 52: Femei în închisoare
-
Tina Barbu (Aretina Ruşaveţeanu)
Actriţă. Una din cele 7804 persoane (2972 familii de proprietari de pământ) ridicate de organele de Securitate în noaptea de 2/3 martie 1949 în baza decretului 83, deportate în locuri dinainte stabilite pe termen nedeterminat. Neasigurându-i-se asistenţa medicală necesară, a intrat în comă diabetică. A murit la 21 martie 1949.
Detaliu din Sala 52: Femei în închisoare
Documente și imagini
-
Metodele cele mai barbare de tortură psihică au fost aplicate asupra tinerilor deținuți „recalcitranți”, de cele mai diferite credințe politice și religioase, cu scopul de a-i face să se umilească reciproc,să se maltrateze fizic și să se mutileze psihic denigrându-și trecutul. Această operație diabolică de depersonalizare, de „destrămare a anturajului” și de asasinat moral s-a desfășurat cu începere din vara lui 1948 în penitenciarul Suceava, culminând în penitenciarul Pitești, unde a atins apogeul cruzimii și bestialității, continuând apoi, cu o putere mai scăzută, în penitenciarele Gherla și Târgu Ocna.
Detaliu din Sala 50: Fenomenul Pitești
-
Imagine de ansamblu cu Sala 50: Fenomenul Pitești
Documente și imagini
-
Una din categoriile sociale cele mai lovite de represiunea comunistă a fost aceea a medicilor și studenților în medicină. Mai mult de 1,5% din numărul total al deținuților politici din România au fost urmași ai lui Hipocrate.
Prin caracterul umanist al profesiei lor, prin jurământul care îi obliga să își trateze pacienții cu egală compasiune (chiar dacă erau „dușmani ai poporului”, partizani sau fugari urmăriți de Securitate), medicii au devenit în scurt timp ținta predilectă și reperul major al celor ce voiau să lichideze orice urmă de împotrivire și chiar orice formă de neaderență la programul partidului.
Detaliu din Sala 72: Medicina în închisoare
-
Sechele lăsate de detenţia politică
Studiile făcute după 1989 au identificat principalele suferinţe emotive şi psihice ale foştilor deţinuţi, timp de ani şi decenii după eliberare. 85% din foştii deţinuţi şi persecutaţi politic se plâng de o astenie fizică şi psihică permanentă, iar la 78% dintre ei s-au constatat o hiperemotivitate marcată, iritabilitate, explozivitate, izbucniri afective.
Au fost identificate, de asemenea, tulburări de somn, hipermezie dureroasă cauzată de retrăirea în stare de semivigilenţă a unor vechi umilinţe, coşmaruri, insomnii, tulburări psihosomatice, sindroame de astmă, colite, ulcere, diabet. De asemenea, encefalopatii organice cauzate de denutriţie, de traumatisme repetate.
În sfârşit, una din caracteristicile stării de după detenţie este „disforia” (stările de frică, neliniştea psihomotorie, sentimente de disperare nemotivată, convingere că viaţa nu mai are sens).
Detaliu din Sala 72: Medicina în închisoare
-
Boli de închisoare
Afecţiuni apărute în urma torturilor. Detaliu din Sala 72: Medicina în închisoare -
Boli de închisoare
Alte afecţiuni. Detaliu din Sala 72: Medicina în închisoare
Documente și imagini